همه دسته ها
    فیلترها
    تنظیمات
    جستجو

    آشنایی با شرف الشمس

    آشنایی با شرف الشمس

    در باور عموم شرف الشمس نگین انگشتر زرد رنگی است که عده ای به نیت گشایش در کارها به دست می کنند. ولی در واقعیت امر شرف الشمس سنگ نیست. بلکه دعایی است منسوب به امام علی که بصورت رمزگونه روی سنگ عقیق زرد حک می شود. این حکاکی با آداب خاصی در روز ۱۹ فروردین صورت می پذیرد.

    تصاویری که به صورت رمز حک شده اند شرف الشمس نام دارند که در کتاب «جنة‏الوافیه» که به «مصباح کفعمی» معروف می باشد بیان شده است.کفعمی در حاشیه کتاب این چنین نگاشته است :"در برخی از کتابهای دانشمندان شیعه دیدم که این گونه از امیرالمومنین (علیه السلام) روایت شده است.

    که وقتی قصد جهاد داشت در میانه ی راه که استراحت می کردند این نقوش را بر روی سنگی تراشیده اند و فرمود :این رمز پیروزی ماست ولی به نظر می رسد ذکر چنین سخنی قاطع نیست چرا که سند این روایت تا امیرالمومنین بیان نشده است .البته با کمی تغییر و تحول مرحوم شیخ بهایی هم همین شکل را در کتاب "سرّ المست تر" نقل کرده است.

    حرز شرف الشمس که روی نگین یا عقیق حکاکی می‌شود، آداب خاصی دارد، شامل پنج اسم اعظم خداوند است که آن‌ها را کلمات مبارکه «الله؛ جمیل؛ رحمن؛ مومن؛ نور» گفته‌اند و به جای نقش از پنج حرف اول آن‌ها به صورت «ا.ج.ر.م. ن» می‌توان استفاده کرد. این نقش ۱۳حرف دارد ۴حرف از تورات ۴ حرف از انجیل و ۵ حرف از قرآن کریم است. تصویر جدول یا لوح شرف شمس هم در زیر آورده شده که خواص یکسانی را با نقش حرز دارد.

    نقش شرف الشمس

    جدول ۴*۴ شرف شمس که خواص یکسانی با نقش دارد

    آداب نوشتن دعای شرف الشمس

    • تاریخ آن فقط و فقط ١٩ فروردین ماه هر سال، از طلوع تا غروب خورشید است.
    • شخصی شرف الشمس را حکاکی می کند باید پاک و طاهر باشد. با وضو باشد و قبل از حکاکی قربانی داده باشد.
    • شرف الشمس باید بر روی یک جسم زرد رنگ حک شود.
    • از دوبار کشیدن هرخطی پرهیز شود.
    • سوراخ های میم ها وستاره ها و واو باز باشد.
    • خطهای ابتدایی و پایانی ستاره همدیگر را قطع نکنند .
    • الف ها به یک اندازه باشند .
    • روی تمام نقوش واو آخر کشیده شود .
    • اگر روی کاغذ نگاشته می شود با زعفران و گلاب این کار انجام شود و آن را باز نکنید و به کسی نشان ندهید و در آخرین چهارشنبه ی سال در آب جاری و روان بیندازید.

    دو نکته ی بسیار مهم در نگارش دعای شرف الشمس

    برای دعای شرف الشمس خواص زیادی بیان شده است که حاجت روایی ازمشکلات از مهمترین آنهاست .برای اجابت شدن حاجت در روز ١٩ فروردین باید ٢ رکعت نماز حاجت بخوانید و ١٠٠ صلوات بفرستید بعد دعا و حرز را روی کاغذ نوشته و خواسته ی خود را نیز بگویید و کاغذ را در لای قرآن قرار دهید.

    1- چنانچه نگین بکار می برید حتما لازم است هر سال در زمان معین شده و با رعایت آداب خاص آن، با یک سوزن بر روی نقش کنده شده دوباره خراش ایجاد کنید.

    2- چنانچه روی تکه کاغذ نوشته اید از باز کردن و نشان دادن آن به دیگران خودداری کنید و آن را در آخرین چهارشنبه سال به رود جاری بسپارید.

    دعای شرف الشمس

    بسم الله الرّحمن الرّحیم

    اَللّهُم اِنّی اَسئَلُكَ بِالهاءِ مِنْ اِسمِكَ الْاَعظَم و بالثَلآثِ العِصّیِ و بالالَفِ المُقَّّوِم و بِالمِیمِ الطَمیس الاَبتَر و بالسِّلمِ و بالاَربَعَه الَتِی ه ‍ ِی كالكَفِ بِلا مُعصَم و بِالهاءِ المَشقُوقَه و بالواوِ المُعظَّم صوره اِسمكَ الشَّریفِ الاَعظَم اَن تُصَلِیَ علی سَیِّدِنا مُحمَّدِ وَ آلِهِ بعدد حروف ماجری بِالقلم و اَن تَقضِی حاجَتِی.

    خواص حرز شرف الشمس

    خواص بسیار زیادی برای دعا و حرز شرف الشمس ذکر شده است که از میان آن‌ها می‌توان به برآورده شدن حاجت، افزایش رزق و روزی، دفع بلا و گرفتاری از صاحب حرز شرف الشمس و دور شدن از گناه برای صاحب حرز شرف الشمس اشاره کرد. بهتر است که حرز شرف الشمس روی سنگ عقیق حکاکی شود چرا که برای عقیق در روایات ما خواص بسیار زیادی بیان شده است.  به عنوان مثال پیامبر اسلام (ص) فرمودند که هر کس انگشتر عقیق در دست داشته باشد، حاجتش برآورده خواهد شد. امام علی (ع) خواندن دو رکعت نماز با عقیق را بهتر از خواندن هزار رکعت نماز بدون انگشتر عقیق می‌دانند. امام کاظم توصیه کرده‌اند به دست کردن انگشتر عقیق زرد چرا که گرفتاری‌ها را رفع می‌کند و باعث آسانی می‌شود. پیامبر (ص) وعده داده‌اند کسی که انگشتر عقیق دست کند هرگز به اندوهی دچار نخواهد شد. امام صادق (ع) فرمودند که انگشتر عقیق باعث ایمن ماندن در سفر خواهد شد. همچنین امام صادق (ع) در حدیثی دیگر فرمودند که دست کردن انگشتر عقیق پریشانی را از فرد دور می‌کند و باعث عاقبت به خیر شدن فرد می‌شود. علاوه بر این کسی که انگشتر عقیق در دست دارد از شر افراد فاسد و ظالم در امان می‌ماند. حرز شرف الشمس همچنین باعث در امان ماندن از چشم زخم، سلامت تن، دوری از بیماری‌ها و رسیدن به آرزوها می‌شود.

    نظر برخی از علما درباره شرف الشمس

    حضرت آیت الله مبشر کاشانی با اشاره به نکات جالب و ناگفته ای در این باره ، مبحث شرف الشمس را جزء علوم غریبه دانست و مرقوم کرد:

    "شرف الشمس از علوم غریبه است، لکن در کتب متقدمین اعم از روایی و ادعیه و اذکار اثری نیافتم ، فقط متاخرین در چند قرن اخیر معتبر می دانند و بیاناتی درباره شرف الشمس و طریقه تکسیر آن به صورت مربع یا مسبع و غیره و نیز آثار و برکات آن مطالبی متذکر شده اند و بعضی آن را ماخوذ از اسم اعظم تلقی کرده اند و در کتاب جواهر مکنونه که از کتب خطی اذکار است و همچنین در کتاب السحاب اللئالی تالیف سید عبدالله بوشهری و کتب دیگر، آثاری از جمله دفع فقر و بیماری ها و حفظ از گزند جانوران و ایمنی از بلایا وکسب عزت و بزرگی متذکر شده اند."

    معظم له در ادامه افزود: "کفعمی هم در کتاب جنت الواقیه آورده اند که این حروف شکل ، اسم اعظم است و در بعض کتب علمای شیعه دیدم که این شکل از امیرالمۆمنین علیه السلام می باشد ولی سندی برای ادعای خود ذکر نکرده اند.

    مرحوم شیخ بهائی نیز در کتاب سرالمستتر ، در رابطه با این شکل که بعضا به شرف الشمس معروف شده مطالبی بیان فرموده است."

    علامه مبشر کاشانی در پایان ، به زمان و آداب و کیفیت شرف الشمس نیز اشاره و یادآور شد: " می گویند که شرف الشمس باید در روز 19 حمل که مطابق با روز 19 فروردین است از طلوع آفتاب تا ظهر بر عقیق زرد و در صورت عدم امکان بر کاغذ زردی نوشته شود و با خود حمل نماید ولی در تجدید آن در روز مذکور در سال های بعد شرط نشده است و لازم نیست."

    همچنین حضرت آیت الله روحانی نیز ابعاد خواندنی دیگری از شرف الشمس را بیان و مکتوب کرد:

    "اهل این گونه فنون می گویند که اگر یک بار شرف الشمس به طریق مخصوص نوشته شود، دیگر احتیاجی به تکرار در سال بعد ندارد و اثرش باقی است – ولی چون در طرز نوشتن آن اختلاف است ، مثل شکل ستاره آن یا حرف میم آن، بعضی به همه وجوه آن می نویسند ، مثلا یک بار با ستاره پنج گوشه و یک بار با ستاره شش گوشه."

    معظم له در پایان جوابیه خود به پرسش خبرنگار ما تکرار شرف الشمس در هر سال را لازم ندانست و مرقوم کرد:

    "به هر حال جدید تهیه کردن آن در هر سال لازم نیست. "

    در این حال ، حضرت آیت الله مظاهری در پاسخی کوتاه و گویا ، با اشاره به قابل اعتماد بودن شرف الشمس ، افزود: "شرف الشمس مورد اعتماد است و اگر کسی داشته باشد تجدید لازم نیست."

    در کتاب «هزار و یک نکته»، نکته 277، تألیف آیت‏اللّه‏ حسن‏ زاده آملی نیز مطالبی راجع به این شکل آمده است. در کتاب های اسلامی هم نقش شرف الشمس هم را شامل پنج اسم اعظم خداوند می دانند که آنها را کلمات مبارکه: الله ، جمیل رحمن ، مۆمن و نور گفته اند و بجای نقش از پنج حرف اول آنها بصورت ا.ج.ر.م.ن میتوان استفاده کرد.

    نظر خود را بیان کنید